Helt nya Ford Mondeo erhåller högsta betyg - 5 stjärnor - i Euro NCAP:s säkerhetstest

2014-12-05
Helt nya Ford Mondeo har fått en säkerhetsklassificering på maximala fem stjärnor av den oberoende krocktestorganisationen Euro NCAP.

Nya Mondeo, som nu rullar ut till sina kunder över hela Europa, är den första Ford-modellen i världen som erbjuder Pre-Collision Assist med Pedestrian Detection. Tekniken är avsedd för att upptäcka personer längre fram på vägen - eller som potentiellt kan korsa fordonets väg - och automatiskt bromsa om föraren inte reagerar på varningarna.

En annan nyhet på den europeiska marknaden är Fords lösning med uppblåsbara bakre säkerhetsbälten - där Mondeo är först inom segmentet. I händelse av en olycka expanderar säkerhetsbältet för att sprida krockkrafterna över en fem gånger större kroppsyta än den som tar upp krafterna från ett konventionellt säkerhetsbälte.

– Detta är den tekniskt mest avancerade Ford som någonsin lanserats i Europa. Genom funktioner som Pre-Collision Assist med Pedestrian Detection och uppblåsbara bakre säkerhetsbälten erbjuder vi säkerhetsfunktioner som ger ett exceptionellt skydd för både förare, passagerare och fotgängare, säger Ulrich Koesters, produktchef inom Ford Europa.

Tekniken i nya Mondeo inkluderar även:

Dynamiska LED-strålkastare, som ger klart och dagsljusliknande ljus från LED-ljuskällor, i kombination med Fords Adaptive Front Lighting System.

Ford MyKey, som gör det möjligt för bilägaren att programmera en bilnyckel - oftast med tanke på familjens yngre förare - som hindrar inkommande telefonsamtal och begränsar toppfarten.

Active City Stop som hjälper förare att undvika kollisioner i låg hastighet.

SYNC 2 med Emergency Assistance, en röstaktiverad teknik som tillåter förare att hålla ögonen på vägen och händerna på ratten, och som direkt sätter fordonspassagerare i förbindelse med lokal räddningstjänst vid händelse av en olycka.

– Euro NCAP ställer allt högre krav för att dela ut femstjärniga betyg. För att få det måste bilar idag kombinera ett enastående krockskydd för passagerarna med avancerade hjälpsystem för föraren. Mondeo levererar på båda dessa punkter och är en av pionjärerna med Pedestrian Detection-tekniken, säger Michiel van Ratingen, generalsekreterare för Euro NCAP. Vi uppmuntrar bilköpare att dra full nytta av de säkerhetsfunktioner som erbjuds och att prioritera säkerhetstillval framför andra tillval.

Den helt nya karosstrukturen hos Mondeo består till 61 procent av höghållfast stål, och använder en i branschen unik tillämpning av hydroformat höghållfast stål för de främre fönsterstolparna och takrelingen - som minskar inträngningsdjupet vid sidokollision med upp till 64 mm.

Bland andra strukturella nyheter kan nämnas krängningshämmare som är speciellt utformade för att begränsa transmissionens förskjutning vid en frontalkollision och minimera styrväxelns rörelse, samt tröskellådor tillverkade av martensitiskt borstål för att ge bättre sidokrockskydd.

Aktuella nyheter

Aktuella nyheter

Se alla de senaste nyheterna från Fordon Tornby AB